Този материал е продължение от - Техники и инструменти за преподаване - част 2.
Техниките на преподаването са отворена система. Всеки преподавател може да ползва свои ефективни техники.
Основното, което се изисква от него, е чрез техниките да икономисва (при възможност и необходимост) излишна енергия и усилия, както и да комбинира различни техники, за да не шаблонизира с преекспонирането на едни и същи техники в обучението.
ІІ. Същински процесуални техники:
2. Социално-познавателни техники:
- Създаване на условия за групово и екипно учене, учене по двойки.
- Представяне на други гледни точки.
- Преценка на постъпки.
- Обсъждане на социални проблеми.
- Възлагане на социални задачи.
- Предизвикване на просоциално и помагащо поведение – алтроизъм, емпатия и др.
3. Информативно-комуникативни техники:
- Запис на тематичен план.
- Употреба на “пауър-поинт”.
- Описание.
- Задаване на въпроси.
- Показ на ключови думи, понятия и изрази.
- Употреба на символи и знаци.
- Активиране на предишни знания и опит.
- Разделяне на информацията на структурни единици.
4. Изследователски техники:
- Експериментиране.
- Моделиране.
- Показ на берифициране.
- Издигане на хипотези, начин на проверката им.
- Показ на решаване на учебни проблеми, ситуации и инциденти.
- Търсене на алтернативи.
- Тестиране.
- Демонстриране.
- Търсене на основания, привеждане на доказателства.
- Описание на евритични и креативни процеси (креативен синтез).
5. Практикоприложни техники:
- Показ на техники на учене.
- Демонстриране на мнемотехники.
- Действия по алгоритми.
- Операции за решаване на различни видове задачи.
- Оценка на решения, извършване на трансфер.
- Представяне на различни действия, операции и процедури.
IІІ. Контролно-резултативни техники:
- Наблюдение (тюторинг).
- Екзаминаторски и проверочни въпроси.
- Оценъчно тестиране.
- Коментиране на постижения.
- Типизиране на грешки и недостатъци.
- Сравняване на постижения.
Център "Образование за демокрация" предлага на клиентите си обучения и тренинг въз основа на световната наука, практика и специфичните местни и български условия, тествани и адаптирани към нас.
Няма коментари:
Публикуване на коментар